Reis door de Caraïben

De historie van Rum
Caribische rum wordt al honderden jaren naar Europa geïmporteerd, gekoppeld aan de tropische en subtropische klimaten waar suikerriet gedijt. Het was Christoffel Columbus zelf die eerste suikerriet bracht naar het Caribisch gebied van de Azoren. Maar de oorsprong van rum is veel ouder, daterend, zeggen de meeste experts, meer dan 2000 jaar geleden.

Hoe wordt rum gemaakt?
Rum wordt gemaakt van suikerriet, soms gebruiken de distillateurs versgeperst sap van suikerriet, waar andere gebruiken maken van suikerrietmelasse. Melasse is een bijproduct van suikerriet, het is in essentie een ingedikte stroop van het sap.

De suikerrietmelasse wordt eerst verdund met schoon water, zodat volledige vergisting een alcoholfractie van 7% tot 8% op zou leveren. Vervolgens wordt deze oplossing vergist. Afhankelijk van de methode neemt dit 2 tot zelfs 12 dagen in beslag. Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie. De rum wordt dan gedistilleerd in een zogenaamde pot still (batch proces) of een column still (continu proces). In de pot stills, die alcoholpercentages van rond de 80-88% leveren, worden over het algemeen de meer aromatische rums gedistilleerd. In de column stills (die typisch tot zo'n 93-95,8% volumeprocent alcohol opleveren), de zogenaamde light rums.  Hierna kan de rum nog rijpen in houten vaten, waarbij de rum extra kleur krijgt, afhankelijk van de rijpingsduur en de mate van verkoling van het hout. In veel gevallen worden voor rijping van de rum voormalige bourbonbarrels van ongeveer 200 liter gebruikt, gemaakt van Amerikaans eiken. Rum gerijpt in roestvrij stalen vaten blijft kleurloos. Hieraan worden vaak kleurmiddelen, zoals karamel, toegevoegd.

Rum stijlen

Engelse stijl
De oudst bekende stijl, die meestal in Pot Stills gedistilleerd wordt en voor het grootste deel meerdere jaren op het vat rijpt. Deze rum komt uit de (voormalige) Britse overzeese gebieden, Barbados (ook wel Bajan rum genoemd), Jamaica en Trinidad zijn de bekende voorbeelden. Deze rum wordt gewaardeerd om haar kwaliteit en rijke aroma's. Dit is het resultaat van de middellang en/of lange gisting. Vaak zijn het blends van verschillende rijpingsleeftijden waarvan in de regel op het etiket de jongste leeftijd is vermeld.

Spaanse stijl
Deze rum kwam wat later op "de markt" en zijn wat "lichter" van smaak dan de Engelse Stijl rum. Over het algemeen worden deze rums in Column Stills gedistilleerd met een korte tot middellange gisting. Bekende Spaanse stijl rum landen zijn bijvoorbeeld Cuba, Dominicaanse Republiek, Guatemala en Panama. Over het algemeen is de leeftijd die vermeld word op het etiket de gemiddelde leeftijd van de blend(s) of bij de zogenaamde Solera Rum de oudste leeftijd van de blend.

Rhum agricole 'Franse stijl’
Deze rum wordt uitsluitend gemaakt van suikerriet sap, deze rum heeft over het algemeen een fruitige neus en een relatief droog gevoel in de mond, met meer plantaardige smaken. Deze elegante maar ongebruikelijke rum is afkomstig uit de Franse koloniën zoals bijvoorbeeld Martinique, Guadeloupe, Réunion en Haïti. Deze rum wordt steeds populairder onder de liefhebbers. Over het algemeen wordt deze rum geproduceerd in Column Stills en volgens de Franse AOC richtlijnen.

1. Doorlys XO Barbados rum

Doorly’s XO Barbados is een 6 jaar oude blend van diverse Foursquare rums. De rum wordt gerijpt op Sherry Olorosso vaten en krijgt daardoor de smaak van tropisch fruit en een lichte rokerigheid. Het is een mix van pot en kolom still rum van de Foursquare rums.

2. Rum Club rum

In 2019 hebben de Rum Club en Spirited Union Distillery hun krachten samen gebundeld, hieruit is de Rum Club rum ontstaan. Een blended Caribbean rum gemaakt van 1 tot 3 jaar oude pot still rums afkomstig van Trinidad & Tobago, Jamaica en Barbados.

De warme tonen van deze spirit nemen je mee op reis naar de Caribbean, met hinten van geroosterde ananas, cederhout, karamel en geblakerde bananen.

3. Appleton estate rare blend 12y

De destilleerderij is gevestigd in de Nassau Valley in Jamaica, ook wel de champagne regio van sugarcane genoemd. Apleton Estate Rare Blend 12 Year Old is een ‘minimumleeftijd’-rum, dat houdt in dat de jongste rum in de blend 12 jaar oud is. De rum is gerijpt in oude Bourbon vaten. Daarnaast een mooie doorgang naar delicate melasse, pecan, biscuit, rijke vanille, en een vleugje geroosterd eikenhout en amandel.

4. Presidente marti 19y

Deze rum met Cubaanse flair van Dominicaanse bodem is een rijke en goed gerijpte 19 jaar oude solera-rum. Het etiket viert de Cubaanse vrijheidsstrijder José Martí Pérez Julián. De rum is gerijpt op Frans eiken en heeft daar zijn goudbruine kleur aan te danken. Het is een zeer zachte rum waarbij alle ingrediënten in evenwicht zijn. Dat uit zich in een zoete, fruitige en kruidige neus. De rum heeft een lange zoete afdronk met honing, gedroogd fruit, karamel, chocola en een spicy kick op het einde.

5. Smit & Cross traditional Jamaican rum

Smith & Cross is een volle aromatische Jamaicaanse rum met een alcohol percentage van 57%. De rum is alleen gemaakt van Wedderburn en Plummer distillaten wat zorgt voor een kruidig en fruitig aroma. Door het perfecte Jamaicaanse rijpingsklimaat is de rum vol en intens. Frisse smaken zoals limoen, bloemen en ananas zijn goed te herkennen. De rum heeft naast deze frisheid ook een lichte tabak en volle zwarte peper taste.