Plantation all the way

Plantation rum is een high -end rum label. Ze hebben een enorm aanbod van verschillende rums uit de caribbean. Afhangend van de plantage, land en herkomst van de sugercane variëren de rums van zoet en aromatisch tot licht en elegant. Plantation Rum is van de Franse cognac producent Maison Ferrand, zij beheren meer dan 1000 spirits en likeuren.

Plantation all the way is een interessant verhaal over een visionaire man die op een missie is om de meest unieke smaken te ontdekken. Dit verhaal gaat over Alexandre Gabriel.

Alexandre is een onvermoeibare ondernemer op zoek naar perfectie. Als ambachtelijk zakenman levert hij het beste product door de meest geavanceerde en nauwkeurige productiemethoden toe te passen. Hij weet dat een geweldige cognac en een superieure rum, vooral een krachtige emotie is.

Alexandre past de discipline en passie van oude ambachtslieden en goudsmeden toe op zijn rum en cognac. In 1989 ontdekt Alexandre Maison Ferrand, een van de oudste merken gedistilleerde dranken in de Cognacstreek. De reputatie van het huis is onbetwistbaar, maar de verkoop ontbreekt. Een onmiddellijke verliefdheid ontstaat, en Alexandre Gabriel duikt met uitbundigheid in de details en ambacht van de cognacproductie.

In de jaren negentig kamt Alexandre het Caribisch gebied uit op zoek naar de beste rum van de regio. Plantation is born: een ambachtelijk assortiment rums uit de grote terroirs van de tropen. Vijftien jaar toegewijde rum producties later werd Alexandre in 2012 bekroond tot Master Blender in de "World's Best" rum awards en wint hij de prestigieuze gouden vatprijs. Hij werd door het Amerikaanse Instituut uitgeroepen tot Distilleerder van het jaar.

Alexandre en zijn team reizen naar verre landen om de best mogelijke rum te kopen en ze vervolgens te laten rijpen in kelders met gecontroleerde temperatuur in Maison Ferrand, Cognac. Hij gebruikt verschillende methoden en vaten, maar zorgt altijd voor kwaliteit, smaak en vooral originaliteit in zijn rum. Typerend aan Plantation is dat de laatste rijping in een cognac vat plaats vindt.

1. Plantation XO 20 jaar

Deze rum heeft in 2018 de de prijs gewonnen van de Flaviar Community Awards. Deze rum is dubbel gedestilleerd, eerst pot still en daarna column still. De rums in deze verfijnde blend worden eerst tussen de acht en vijftien jaar in ex-bourbon vaten gerijpt in Barbados. Daarna worden de vaten per boot vervoerd naar Frankrijk om nog twee tot tien jaar te rijpen. De rums worden daar in het frissere klimaat gerijpt in kleinere Franse eiken vaten.

Plantation XO 20th Anniversary heeft een elegante complexiteit mede door de verschillende houtsoorten en de manier waarop ze zijn bewerkt. De Plantation XO 20th geeft mooie aroma’s van bloemen en fruit. In deze rum herken je de smaken van kokos, vanille sinaasappelschil en een zachte zoete melkchocolade met een vleugje kaneel. De subtiele mango tonen verraden de uitgebreide rijping op Frans eiken. 

2. Plantation 3 stars

Plantation 3 stars Artisanal is een premium witte rum, het is een mix van ongerijpte rums uit Barbados en Jamaica aangevuld met 2 à 3 jarige rum uit Trinidad. Voor de ultieme smaak wordt er ook nog een deel 10-jarige rum toegevoegd uit Jamaica. Smaken die naar voren komen in deze rum zijn rijpe banaan, kokos en koolstof.

3. Plantation isle of Fiji
Van de ongerepte lagunes tot de weelderige oerwouden, Plantation Isle of Fiji is een ode aan de schoonheid van de Fiji-eilanden. Deze heerlijke rum is gemaakt met behulp van traditionele technieken en lokaal Fijisch suikerriet. De rum werd voor het eerst gerijpt in dit tropische klimaat op bourbonvaten en vervolgens naar het zuidwesten van Frankrijk gevaren voor een tweede rijping op Franse eikenhouten vaten. Deze dubbele rijpingsmethode gecombineerd met Fijische kennis creëert een rum met warme tonen van exotisch fruit en rozijnen. De totale rijping is gemiddeld 2 tot 3 jaar.

4. Plantation original dark pineapple

De bast van Victoria-ananas wordt geïnfuseerd in Plantation 3 Stars-rum, die vervolgens verder wordt gedestilleerd. Afzonderlijk wordt het fruit van de ananas geïnfuseerd in Plantation Original Dark rum. Zowel distillaat als fruitinfusie worden uiteindelijk gemengd, waardoor een volle ananassmaak ontstaat die door rokerige accenten en kruidnageltonen worden geaccentueerd.

5. Plantation 5 years
Om deze amberkleurige rum zijn unieke smaak te geven heeft Plantation 5 year old rum de eerste drie tot 5 jaar in Barbados op een oud bourbon vat gelegen. De rum wordt vervolgens gerijpt in de kelders van Maison Ferrand op een cognac vat voor 1 tot 2 jaar. Het is een relatief jonge rum maar zit vol complexe smaken. In Plantation 5 years zijn smaken te herkennen als kokos, sinaasappel zest, vanille, melk chocolade, kaneel, karamel en dit alles met een toasty finish.